7 NOVEMBER 2016

Te gast bij de vijfde bijeenkomst dit jaar waren Michiel Muller (Rational Nederland Grootkeukentechniek B.V.) en Gerald de Haan (Cogas).
Columnist was voormalig wethouder Jan van Marle. Hieronder een impressie in beeld en bijschrift.

Zij gingen er eens goed voor zitten

Gerald de Haan verruilde zijn functie ten stadhuize voor die van algemeen directeur bij netbeheerder Cogas. ‘Ik was onder de indruk van waar Cogas voor staat.’

‘Er is veel aan de hand. Hoe ziet de energievoorziening er in de komende jaren uit? We nemen afscheid van gas, wanneer dan ook, maar de onvoorspelbaarheid wanneer maakt het moeilijk om daarop te anticiperen. Daar zijn we wel bij gebaat als het bijvoorbeeld gaat om het leggen van gasleidingen. Dat moet wel worden terugverdiend.’

‘Ik juich duurzaamheid toe. We hebben hier met elkaar wel een CO2-probleem. De rol van gas is nog niet uitgespeeld. De verwachting voor de komende vijf jaar is een afname van gas. De praktijk nu is een stijging van het aantal aansluitingen. Na tien jaar zal er wel een dalende lijn te zien zijn.’

Een van de ontwikkelingen als alternatief voor gas is biogas. In Fleringen staat een biovergister die energie levert om 2.500 huishoudens te verwarmen.
‘We hebben veel mest in Twente, dus is het ook een oplossing voor het mestoverschot. Een tweede ontwikkeling is de aanleg van warmtenetten.’

‘Als Cogas hebben we gezegd voorlopig niet aan geothermie te beginnen. Je moet er kilometers voor de grond in en de waarde is nog niet bewezen.’

‘We zijn nu een warmtevisie aan het ontwikkelen. Ook de negen aandeelhoudende gemeenten moeten dat doen. De band met onze aandeelhouders is hecht, ook omdat we een kleine netbeheerder zijn. En een rendement van 6% op eigen vermogen is voor een aandeelhouder erg aantrekkelijk.’

Wat betreft de zelfstandigheid van Cogas: ‘We geloven in de kracht van het bedrijf. De aandeelhouders zeggen: “Cogas is ons bedrijf”.
Er zijn nog wel enkele efficiencyslagen nodig, ook qua veiligheid en betrouwbaarheid. We willen tot de beste drie netbeheerders horen.’

‘We willen ons profileren met biogas en het warmtenet. Daarnaast willen we scoren op nabijheid bij gemeenten. We gaan ook duurzaamheidsconvenanten met gemeenten afsluiten.’

Oud-wethouder Jan van Marle, een trouw bezoeker van de bijeenkomsten van Zakelijk Almelo, nam dit keer plaats achter het katheder.
In zijn column stelde hij zowel partijpolitieke als maatschappelijke zaken aan de orde.

De Combi Steamer en het SelfCooking Center zijn enkele producten die Rational voor de grootkeuken op de markt brengt. Maar: ‘De kok blijft nodig om zijn recepten te maken en de juiste gerechten op de juiste smaak te brengen’, stelt algemeen directeur Michiel Muller. ‘De machines faciliteren dat.’

De apparaten worden gebruikt door onder andere de kleine horecaondernemer, cateraars, schepen, hotels en KFC. ‘Voedsel wordt steeds op een constante manier klaargemaakt.’

‘We hebben een eigen serviceapparaat en we bieden kooktechnische ondersteuning. Hoogwaardige apparatuur kun je niet zo maar om de hoek zetten bij een dergelijke diepte-investering. Dan heb je begeleiding nodig. Koop je bij ons eem machine, dan krijg je de kooktechnische instructie erbij.’

‘We hebben nu ook een kleine machine op de markt gebracht voor de kleine keuken thuis. De klant staat bij ons op de eerste plaats. De vraag is nu: hoe gaan we naar Rational 3.0?’

Uitdagingen liggen er op de markt voor particulieren. Een groeimarkt zijn benzinepompen, tankstations… daar zijn we mee bezig.
Met Twentse ondernemers hebben we een tweedaagse sessie gedaan: Inspirational – kom kijken en laat je inspireren.’

‘We kijken naar de markt is. Wat goed is, moet je goed laten. We fietsen graag uit de wind, maar als het moet maken we een tussensprint en gaan we erover.’

Bas Keijzer, trouw bezoeker en een welhaast vaste vragensteller

Na het formele gedeelte is het nog geruime tijd goed toeven in de Ravelzaal

Foto’s zijn welwillend beschikbaar gesteld door Marinus Blaak