6 JUNI 2016

Onze gasten bij de bijeenkomst van maandag 6 juni waren Jan Leo Jansen Smit, fabrieksmanager Sekisui, en Gabriël Urucoglu, (horeca-) ondernemer. Martin Steenbeeke ging met beiden in gesprek.
Johan Andela hield in zijn column een pleidooi voor (meer) samenwerking op Twents niveau. Namens The Graduation Party betrad Laurens Klos de zeepkist.

Jan Leo Jansen Smit geeft leiding aan Sekisui Plastics Europe, het onderdeel in in Almelo van het Japanse en wereldwijd opererende concern Sekisui.

Twee wethouders, twee oud-wethouders en de voormalig gemeentesecretaris (thans algemeen directeur Cogas) waren vijf van de circa honderd belangstellende bezoekers.

Het bedrijf in Almelo heeft zich toegelegd op het opschuimen van polystyreen korrels (‘piepschuim’). Voorwerpen van piepschuim kunnen groot zijn maar zijn laag van gewicht. Het bedrijf is toeleverancier voor de automotive en heeft afnemers als Mercedes-Benz, VW, Audi, Porsche en Japanse bedrijven, waarvan de productie hoofdzakelijk plaatsvindt in Turkije. Almelo als plaats van vestiging is volgens Jan Leo Jansen Smit logisch. ‘We zitten in Skandinavië, Polen, Engeland… De moulders zitten er vaak naast, dan kunnen wij verder weg zitten’. Sekisui Plastics Europe verhandelt eveneens toevoegingen voor de medische en cosmetische industrie.

n 2007 ging het bedrijf hier van start. Een belangrijke rol daarbij speelden toenmalig burgemeester Menno Knip en Soweco-voorman Gert-Jan Engbers.
Anno 2016 staan er 20 medewerkers op de loonlijst, de meesten met een kantoorfunctie.

Momenteel verrijst naast het huidige pand een nieuw gebouw. Opmerkelijk is dat hij voor de bouw, inrichting en installatiewerk louter bedrijven inhuurt die binnen een straal van vijf kilometer zijn gevestigd. Want, ‘waarom zou ik het in Taiwan laten maken als het hier ook kan? En een monteur is hier sneller dan iemand uit Taiwan’.

In de nieuwe fabriek is al rekening gehouden met een derde productielijn. Meer lijnen betekent wel meer ruimte om producten of halffabrikaten op te kunnen slaan. Daarin wordt voorzien met een voorraadmagazijn bij Düsseldorf.

De Japanners zijn content met de vestiging in Almelo. Aanvankelijk was volgens Jan Leo Jansen Smit nog sprake van een botsing van culturen (‘Wij hebben hier helaas nog een oude cultuur, een kerstboommanagement’), maar dat gaat steeds beter.

Over de toekomst van het bedrijf is ‘Smit san’ positief: Sekisui Almelo kan wel tien keer zo groot worden. ‘Als je Japanners eenmaal om hebt, zijn ze heel trouw.’

Johan Andela hield in zijn column een pleidooi voor ‘Twentse’ samenwerking.

Tegenover de aanwezigen schetste Gabriel Urucoglu de eerste jaren in Nederland. Zijn vader kwam in 1978 als politiek vluchteling hiernaartoe, later volgde de familie. Het is een verhaal over tijdelijke opvang, omzwervingen in Groningen, Haarlem, Parijs en Brussel. ‘Het was eenentwintig jaar geleden. Je kent niemand en hebt donker haar’.

Op enig moment zag hij in Almelo ‘een leuk pandje’ staan. Samen zetten zij er de schouders onder: zijn vader en moeder in de keuken, zijn zusjes in bediening,
broer Stefan in de afwas en hijzelf, vanachter een televisie van 69 gulden, in afwachting van klanten.

‘Ik ben toen de stad ingegaan en heb vanuit het Wetshuys naar iedereen gezwaaid. Als ze vroegen waar ze me van kenden, zei ik: van de schoorsteen. Vaak kwamen ze erna wel eten.’

Met aantekeningen en cijfers op een paar A4-tjes – van een ondernemersplan was geen sprake – toog hij naar de bank. ‘Iemand met een uitkering heeft het beter voor elkaar dan jij’, kreeg hij te horen. Toch bleek men gevoelig voor zijn ambitie en visie. Zijn investeringsaanvraag werd gehonoreerd.

In 2002 kon hij Kreta kopen. Door zijn vriendschap met Jan Torny kon hij jaren nadien ook het Hookhoes verwerven: ‘Eén locatie is te weinig voor twee personen en bedrijfseconomisch is het een mooie aanvulling’.

En het blijft niet bij horeca. Gabriel Urucoglu is ook actief betrokken bij evenementen met een sociale inslag – voor het goede doel. ‘Als die vraag komt, zeg ik geen nee. Ik heb hier hard voor gewerkt en nu wordt me de kans geboden dit te doen. Zonder het asielzoekersgezin had ik hier nooit gezeten.’

‘Ik ben gezegend met mooiste vak dat er is.’

Gabriel Urucoglu: ‘Het kost veel energie, maar je krijgt er veel voor terug’”

Laurens Klos vroeg op de zeepkist aandacht voor de Graduation Party en de Almelo Academy.

Daarna was het tijd voor het informele gedeelte.

Foto’s met dank aan Marinus Blaak.
Zie voor andere impressies van deze bijeenkomst van Zakelijk Almelo zijn website en die van Coen Mulder.