2 november 2015 LINDA HILBERINK

2 november 2015 Linda Hilberink

Mijn zoontje, die erg geïnteresseerd is in de aarde, vertelde me zaterdag dat we vanuit het heelal gezien allemaal zweven. De aarde zweeft en wij dus ook, zo luidde de redenatie van de 8-jarige. Ik heb zelf het idee dat ik te nuchter ben om zweverig te zijn. Maar ergens heeft hij natuurlijk een punt.

En al helemaal als je kijkt naar Almelo. Voor mijn gevoel zitten we in Almelo met zijn allen aan boord van een schip dat doelloos zweeft over de wateren. Aan het roer zitten namelijk niet alleen de kapitein en de stuurmannen. Nee in Almelo mogen sinds gisteren alle matroosjes meesturen.

Ik had deze column over een luchtig en het liefst een a-politiek onderwerp willen doen, maar sinds gisterochtend PvdA raadslid Lieneke Bolhuis haar partij de rug heeft toegekeerd en met haar zetel als zelfstandige verder gaat in de Almelose raad, is het schip Almelo niet koersvast meer.

En dus doemt de vraag op: waar gaat het heen met de stad?
U weet het wel, het was al geen rozengeur en maneschijn in bestuurlijk Almelo. Geen rimpelloze zee voor deze stad. Maar hoge golven, want de stad moet 17 miljoen bezuinigen en alsof dat nog niet genoeg is komt daar nu ook de 1,2 miljoen van het parkeerdrama bij.

Het is natuurlijk prachtig dat de gemeenteraad het omstreden parkeerbeleid in de prullenbak heeft gemikt, en als automobilist ben ik blij dat ik straks niet 24/7 hoef te betalen voor een parkeerplek. Maar voor de 1,2 miljoen die bespaard moest worden, is nog geen oplossing. Het is na jaren van bezuinigen steeds lastiger om nog verder te snijden, zo merkten de wethouders en de fractievoorzitters donderdag in het crisisberaad dat deze week een vervolg moet krijgen. Het stormt dus!

En uitgerekend middenin die najaarsstorm krijgt het schip Almelo er nog een fijne uitdaging bij.
Want ook al tovert het  college nu 1,2 miljoen uit de hoge hoed, dan nog staat er niet op voorhand al een meerderheid achter. Mevrouw Bolhuis kan wel zeggen dat ze het college wil steunen, maar ze is opgestapt uit onvrede met haar partij dus ze is het nu heus niet plotseling overal WEL mee eens.
En dus zijn de matroosjes oftewel de maar liefst  zeven eenmansfracties opeens erg belangrijk. Voor elk onderwerp mogen de matroosjes in de stuurkamer komen omdat zonder hun stem er niets besloten kan worden.

Ik denk dat velen van u ondernemer zijn geworden omdat het heerlijk is om eigen baas te zijn. Nou, in politiek Almelo moet er straks eerst geronseld, gemasseerd, geargumenteerd en gekneed worden voordat er überhaupt iets gebeurt. Sterker nog: in de krant van morgen willen we u in beeld laten zien hoe versplinterd de Almelose gemeenteraad is, maar het is nog knap lastig om alle escapades van overlopende en weggelopen raadsleden in beeld te brengen.

Gelukkig is Fred Gerritsen van D66 behalve fractievoorzitter ook autoverkoper. Hij kan misschien de overige leden van de coalitie leren hoe je een Ford, eeuh hoe je een plan verkoopt.
Ondertussen dobbert het schip verder en moeten wij maar hopen dat er niet opnieuw muiterij uitbreekt.

2 november 2015