PETRA MEIBORG

Petra Meiborg

Goedenavond dames en heren,

Elke keer als ik een telefoontje krijg of een telefoonnotitie zie van Coen Heldeweg weet ik hoe laat het is en denk: ‘goh, is er alweer bijna een jaar voorbij?’ De tijd gaat snel, dat zult u allen ook zo ervaren en in een jaar kan veel gebeuren. Zo ben ik, in tegenstelling tot de uitnodiging en de aankondiging voor vanavond u wil doen geloven, sinds 1 oktober geen advocaat meer. Dit is voor mij al geen nieuws meer, reden waarom ik het daar niet meer met je over heb gehad Coen. Maar één en ander heeft er wel toe geleid dat ik de Deken van de Raad van Toezicht van advocaten hier in Almelo op mijn dak kreeg, want die had de uitnodiging toegespeeld gekregen en vroeg zich af hoe dat zat. Big Brother is watching you zal ik maar zeggen en hierbij nogmaals de uitdrukkelijke mededeling, Meiborg Advocaten heet inmiddels Dossier 68 Meiborg en is geen advocatenkantoor meer, maar doet aan interim-management en reorganisatieadvies op het gebied van personeelsbeleid, arbeidsrecht en herstructurering. Zo nu genoeg reclame voor mijn kantoor, over naar de column.

Vanavond weer een dankbaar onderwerp voor enige hilariteit en wel: Haarkleur! Een artikel van vorige week in NUzakelijk .nl is hiervoor de aanleiding. De titel van dit artikel: “Blondines verdienen meer dan brunettes”. Dat intrigeert natuurlijk, zeker als je zelf, zij het de natuur een beetje geholpen, blond bent. Want hoe zit dat dan met de cliché uitspraak “dom blondje”? Toch minder dom dan gedacht? Aldus lezen dit artikel en wat blijkt, er is in Groot Brittanië een onderzoek geweest van een Universiteit waarbij 1.300 vrouwen zijn ondervraagt en wat blijkt: Blondines verdienen 7% meer dan donkerharige dames. Uiteraard denk ik dan gelijk 7% van wat? Want het loon van de caissière bij de supermarkt is toch van een ander niveau dan het salaris van een dame op managementniveau. Verder lezend komt het antwoord al: Over een modaal salaris van ca. 21.000 pond verdienen blondines ca. 1.600 meer. Dat is toch aardig wat jurkjes en lipsticks extra dacht ik zo. En dan blijkt dat ook hier weer het gezegde van de duvel die zijn behoefte altijd op de grootste hoop doet ook weer op gaat, want de blondines hebben meer geld om aan hun uiterlijk te besteden, kunnen er daardoor weer beter en aantrekkelijker uitzien en kunnen daarmee weer meer verdienen etc. Arme, arme brunettes!

Maar wat schetst mijn verbazing als ik naar de titel van een gerelateerd artikel van ruim een jaar eerder kijk: “Brunettes beter betaald dan blondines”. Werkelijk waar! Lezen dus en wat leer ik nu weer? Brunettes bekleden vaak een hogere functie en worden daarom beter betaald. Vergeleken met blondines en roodharigen werken zij 2 maal zo vaak in een functie die tussen 45 en 55.000 pond verdient. Kijk dat is nog eens andere koek dan die “schamele” 21.000! Wellicht gaat het domme blondje dan toch wel op? Want mag ik dan de conclusie trekken dat blondines veelal gewoon lagere functies bekleden en het daarbij behorende lagere salaris? Dat ze dan een beetje meer verdienen dan de rest, is dat dan niet meer dan fair, nu ze waarschijnlijk niet veel verder komen? Aldus verdienen blondjes niet meer omdat ze aantrekkelijker zijn, neen dat komt omdat ze eigenlijk zielig zijn!

Overigens is dat laatste onderzoek verricht door een bekend haarkleur merk, dus kunnen wellicht grote vraagtekens bij de betrouwbaarheid van dit onderzoek worden gezet. Voor hetzelfde geld zaten ze gewoon met een te grote voorraad bruine haarverf in hun maag, nu blonde haarverf gewoon beter wordt verkocht!

Me verder verdiepende in dit toch interessante onderwerp bedacht ik mij opeens dat er voor zover ik weet geen mannelijke versie van de woorden Blondine en Brunette bestaat. Toch wel weer typisch eigenlijk en om zeker te zijn heb ik de Dikke van Dalen er even bijgehaald. In de uitgave die ik thuis heb wordt mijn gedachte inderdaad bevestigd. Niks geen Blondus of Bruno of iets dergelijks. Bij mannen moeten we het doen met de blonde of de bruine, waarbij dit laatste ook nog eens betrekking kan hebben op huidskleur. Goh, wat saai eigenlijk! Waar zou dat toch door komen? Als ik zo de zaal in kijk heb ik wel mijn vermoedens, maar ik heb hier geen bevestiging voor kunnen vinden. Aan uw reactie te horen heeft ook u zo uw vermoedens, dus ik wil even verifiëren of ze hetzelfde zijn. Ik denk namelijk dat we geen Bruno of Blondus hebben omdat veel mannen toch hun haar uiteindelijk verliezen! Jammer jammer jammer, want tot hun dertigste hebben de meesten van het masculine soort toch nog een redelijk volle haardos. Waarom dan niet een leuke naam bedenken voor de blond of bruinharigen onder hen? Een uitdaging voor de taalfreaks onder ons!

Ook opvallend is dat dit soort onderzoeken nooit onder mannen worden gedaan. Ja wél onder mannen óver vrouwen, daar kom ik straks nog op terug. Maar gewoon onderzoeken of blonde mannen meer verdienen dan donkerharige mannen, of dat donkerharige mannen, net als bij vrouwen, vaker een hogere functie bekleden dan hun lichtharige collega’s? Ik heb ze niet kunnen vinden die onderzoeken, maar misschien zijn er wel, alleen worden ze wellicht op een andere leest geschoeid. Ik zou me zo kunnen voorstellen dat er dan is gekeken naar wel of geen haar, wel of geen snor, met of zonder baard, maar dat is flauw, want waarom is haarkleur van vrouwen dan zo’n item? Vergeet niet dat wij vanaf een zekere leeftijd ook te kampen hebben met snorren en baarden!

Net gaf ik al aan dat er regelmatig onderzoek wordt gedaan onder mannen, over vrouwen. Natuurlijk hierbij ook onderzoeken die betrekking hebben op haarkleur. Wat blijkt. Mannen denken dat brunettes betere echtgenotes zijn. Hypocrisie ten top dus! Want hoe vaak wordt niet bevestigd door films, literatuur en andere media dat de meerderheid van de mannen valt op blond. En hoe blonder hoe beter, want dat heeft te maken met vruchtbaarheid. Ja ja, mooi om naar te kijken en over te fantaseren, maar thuis hebben ze liever een degelijke bruinharige muts op de bank. Foei heren, schaam jullie. Een wederom een Brits onderzoek onder 1500 mannen toont aan dat ze blondines vaak sexier vinden, maar daar staat tegenover dat ze deze dames ook niet vertrouwen. Al verder lezend in het artikel waarin desbetreffende onderzoeksresultaten worden gepubliceerd, moet ik mijn verwijt van daarnet richting jullie heren toch even bijstellen. De hypocrisie valt wel mee. Want uiteindelijk wordt door de 1.500 heren aan vrouwen die met bruine lokken door het leven gaan überhaupt meer goede eigenschappen toegedicht. Tweederde van de mannen (63 procent) voert met hen het liefst een goed gesprek, 51 procent denkt dat brunettes de beste zoenen uitdelen en 47 procent heeft de overtuiging dat donkerharige dames het meest sensueel zijn. Hoewel eenderde van de ondervraagden (34 procent) aangeeft te houden van de glamourlook die blondines kunnen uitstralen, zeggen meer mannen (42 procent) brunettes sexier te vinden. Aldus de bruinharige dames komen er eigenlijk wederom beter uit dan de blondjes.

Alvorens ik ga afsluiten, rest mij nog één gedachtekronkel met u te delen. Hoe gaat dat nou in bijvoorbeeld China of Afrikaanse landen? Daar is geen verschil in haarkleur, althans van nature niet. Op basis waarvan beoordelen de mannen daar dan de betrouwbaarheid of de intelligentie van een vrouw? Daar ben ik nu eigenlijk wel heel nieuwsgierig naar en ik ga onderzoeken of ik daar iets over kan vinden. Wellicht kan ik u bij een volgende gelegenheid hierover nader informeren.

Rest mij te melden dat ik nu eigenlijk in verwarring ben wat te doen, of beter gezegd: welke kleur haar zou het best bij mij passen? Dat is eigenlijk afhankelijk van de stemming. Als ik zin heb in plezier, zorgeloosheid en avontuur dan zijn dat volgens het laatste onderzoek dat ik heb aangehaald kenmerken van een blondine. Maar wil ik een goed gesprek en sensueel overkomen dan heb ik bruin haar nodig. En wat als ik dat allemaal tegelijk wil?! Ik ben helaas geen kameleon en elke keer verven doet je haar ook geen goed. Dan maar aan de pruik! Gelukkig zit Finkers bij mij om de hoek.

Petra Meiborg