WIM VAN DER ELST

Wim van der Elst

Nog een paar dagen, en dan weten ze waar ze de komende jaren aan toe zijn.
Nog een paar dagen, dan is er een einde gekomen aan die martelende onzekerheid, dat ingespannen en keihard werken om op vooraf bepaalde momenten al je kennis los te laten en het beter te doen dan al die anderen om je heen.
Nog een paar dagen, en dan zijn de examens van al die middelbare scholieren voorbij.

Volgende week donderdag, 17 juni, dan komen de uitslagen van de examens havo en vwo. Dan gaan een paar honderd jongens en meisjes met prima hersens beginnen aan hun laatste zorgeloze vakantie. Ik wil nu al graag van u weten: bent u er trots op dat zo ruim 500 Almelose jongens en meisjes klaar staan om na de vakantie te beginnen aan een opleiding aan een universiteit of hogeschool?

Wat dát gaan ze doen: ze trekken het land in, naar Groningen, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Delft en wie weet ook naar Enschede. Ze gaan weg en de praktijk van de afgelopen vele jaren wijst uit dat we verreweg de meesten dan voorlopig niet terugzien. Al die jonge Almeloërs met hun heldere kop hebben daar nog zoveel zaagsel in dat ze denken dat hun carrière alleen tot stand komt als ze aan de andere kant van de IJssel blijven. Een jaarlijkse terugkerende en pijnlijke  brain drain. En hier in Almelo en omgeving zijn nog een heleboel prima ondernemers die zoveel zaagsel … nou ja, in elk geval heeft nog nooit iemand geprobeerd die vertrekkende jongens en meisjes vast te houden, te binden aan hun stad en ze terug te laten komen, tijdens en na hun studie. Daar nu gaan we volgende week wat aan doen.
De Almelose onderneemster Annick van der Lof heeft het initiatief genomen tot de oprichting van de stichting UitAlmelo.nl. Die stichting beheert een website – u raadt het: www.uitalmelo.nl – waar Almelose ondernemers, Almelose middelbare scholen en Almelose studenten elders in het land elkaar kunnen ontmoeten. Studenten kunnen daar hun eigen profiel op aanmaken:harrynijhuis@uitalmelo.nl en op die manier kunnen ze elkaar blijven volgen, blijven ze met elkaar in contact. Maar ook hebben ze toegang tot de vacatures en stages die Almelose bedrijven er op aanbieden, en de vier middelbare scholen van Almelo zijn via deze site in staat hun oud-leerlingen te volgen in hun studie en loopbaan.

De dag nadat ze hun examenuitslag hebben gehoord, vrijdag 18 juni, organiseert de stichting UitAlmelo.nl in samenwerking met de Gemeente Almelo een ‘Graduation Party’ op het terras van Solera aan de Kop van Zuid. Al bijna 150 scholieren hebben zich daarvoor ingeschreven, en er  komen nog dagelijks inschrijvingen binnen. Ze ontvangen daar de Stadsbul, ze krijgen zo’n Amerikaanse graduation hat, ze worden toegesproken door onze burgemeester Jon Hermans, bij vertrek krijgen ze een goody bag met bijvoorbeeld kortingsbonnen (ik heb er nog véél meer nodig) en nog zo het een en ander, er worden prijzen uitgereikt aan degenen die met de mooiste cijfers zijn geslaagd – maar bovenal: ze worden er gefeliciteerd door U, de Almelose ondernemers die over een paar jaar een beroep gaan doen op die jongens en meisjes.

Dames en heren, is het u opgevallen dat ik nog niet over geld heb gepraat? Dat ga ik ook niet doen. De gemeente Almelo, een paar ondernemers en een paar ondernemersorganisaties zijn u vóór geweest en hebben de start van dit initiatief mogelijk gemaakt.  U bent gewoon welkom op dat feest en u moet er zijn, anders heeft het feest geen zin. Het enige dat u mee moet nemen is een stapel visitekaartjes en een badge met de naam van uw bedrijf  – die heeft u vast wel overgehouden van het ondernemerscongres van anderhalve week geleden – en  een paar kwartjes om uw eigen biertje te betalen. Maar dat is het dan ook.

De Graduation Party wordt in elk geval ondersteund door de bedrijvenorganisaties die samenwerken in Energiek Almelo zoals MKB Almelo, VNO NCW, het ROC B2B, IKT Almelo en de Kamer van Koophandel.
Al die organisaties hebben hun leden of deelnemers uitgenodigd om naar de Graduation Party te komen en zich daarvoor aan te melden. Al drie bedrijven hebben dat gedaan! Al drie ondernemers hebben de moeite genomen om op een replyknop te drukken. Maar we hebben nog ruim anderhalve week de tijd om volgende week vrijdagmiddag, 18 juni, een paar uurtjes vrij te maken in de agenda.

Proef hier geen verwijt uit. We hebben het allemaal druk en iedereen stelt zijn eigen prioriteiten. Maar dit initiatief moet slagen! Het kost niets en levert zoveel op.
Ondernemers worden geacht ondernemende mensen te zijn. Mensen dus die even verder kijken dan de dag van morgen. Mensen die opportunities weten te waarderen en op te pakken. Dit is er zo een. Ik doe een beroep op uw gemeenschapszin, uw ondernemerslust, uw Almelo-gevoel om vrijdag 18 juni om 14.00 uur op het terras van Solera te zijn om die paar honderd geslaagden te feliciteren en ze vast te vragen om bij u een stage te komen lopen, een afstudeeropdracht te doen. U haalt daarmee voor een paar euro de meest recente kennis in huis – mocht u dat méér aanspreken. Maar het is ook gewoon zo leuk om die feestneuzen op die dag een goeie toekomst te wensen en daar wat aan bij te dragen. Wie daar ‘nee’ tegen zegt, is onherroepelijk gezakt voor het examen Ondernemer te Almelo, die krijgt Annick van der Lof op z’n dak en écht: dat wilt u niet..

Good goan, stemmen komende woensdag, en komen, volgende week vrijdag!
Het begin van een unieke en perfecte traditie. Ik zie u daar!