EBBO STORM VAN LEEUWEN

Ebbo Storm van Leeuwen

Ebbo Storm van Leeuwen is werkzaam bij AWS Beter Wonen. Vanavond sprak hij evenwel op persoonlijke titel, uit het hoofd en uit het hart. Hij hief een waarschuwende vinger en maande B&W vooral rust te betrachten bij de ontwikkeling van de (binnen-)stad.

In het verleden al werden grootse plannen gepresenteerd voor grootse steden, voor Arcadië en Utopia, en ‘we weten wat ervan geworden is. De stad is een organisme, dat leeft en groeit en zich moet aanpassen aan de mens. Haast is fout. Als je met een stad bezig bent gaat het om rust, rust en rust. Het heeft tijd nodig om een mooie stad te maken’. Je moet niet domweg gaan slopen maar eerst analyseren wat er fout is gegaan. Dan pas plannen maken en met alternatieven komen. Problemen zitten meestal niet in het gebouw zelf maar in het beheer van het gebouw en de directe omgeving.

Hij toonde een aantal somber stemmende lichtbeelden van een leeg Marktplein en winkelpanden in de stad. ‘Een plein moet zo groot zijn dat er per persoon maximaal 30 m2 beschikbaar is. Nu maakt het plein een lege indruk.’ De nieuw te bouwen pleinen moeten dan ook eerder kleiner dan groter worden. De huidige pleinen kennen ook geen structuur, er staan geen leuke elementen in zoals fonteinen, beelden, bomen en of banken. Hij hekelde het feit dat er bij door het beplakken van de etalages van winkelpanden geen verbinding (meer) is tussen binnen en buiten, er ontstaat dan een doodse uitstraling. ‘Dat is een drama voor de stad’. Het was daarmee een impliciet pleidooi voor een nieuw gevelbeleid.