GER VERMEULEN

Ger Vermeulen

Bijeenkomst d.d. 6 september 2004:

Het verhaal begint al enigszins afgezaagd te worden. Almelo zou geen leuke stad zijn.
Een grijze en grauwe middelmaat. Natuurlijk de stad heeft zijn klappen gehad toen de textielindustrie ten onder ging. De kaalslag in het centrum gevoegd bij de achterhaalde planologische gedachtegang van de jaren 60 (Van Rechteren Limpurgsingel/traverse dwars door het centrum) droegen niet bij aan een plezierig woon- en leefklimaat. Maar een rechtvaardiging voor de wel negatieve klank die Almelo heeft opgebouwd is niet te vinden.

Het zijn vooral de geboren en getogen Almeloers en de Twentenaren die nog steeds meewarig
over Almelo spreken.Niet de meer dan 30.000 import Almeloers. Niet ook de bezoekers van
buitenaf. Praat met Marian en Jan Hammink van het Theaterhotel en zij zullen uitleggen dat
bezoekers van elders enthousiast over de stad zijn.

Kennelijk is het moeilijk om een negatief imago om te buigen. En dat is vreemd nu juist Almelo
buitengewoon veel aspecten heeft waar men trots op mag zijn.

Ons land telt maar 37 betaald voetbalorganisaties. Heracles Almelo is een begrip in Nederland en van onschatbare waarde voor de PR van de stad. In een recent verleden hebben Roosendaal en Apeldoorn er hard voor geknokt om weer een betaald voetbalorganisatie in huis te hebben. Almere wil maar wat graag aansluiten. In Schiedam en Amersfoort wordt betaald voetbal nog steeds node gemist.

In Nederland worden nog maar een paar professionele wielercriteria verreden. De
meeste hebben afgehaakt. Te duur, te ingewikkeld te organiseren, geen mogelijkheid
om entree te heffen. Vrijwilligers en bedrijfsleven in Almelo slagen er in een van de grootste criteria in stand te houden. Een criterium dat er in slaagt om twee weken na de Olympische Spelen maar liefst drie medaille winnaars aan de start te krijgen.
(Bettini kwam even heen en weer vliegen) is tot grote hoogte gestegen.

Nederland kent slechts 18 Rechtbanken. Een stad waarin rechtspraak wordt bedreven heeft natuurlijk juridische uitstraling en doet ook langs die weg aan zijn eigen bekendheid.
Van noord tot zuidkant iedere jurist de Rechtbank Almelo. Duizenden mensen doen per jaar alleen al de stad aan omdat zij procestechnisch in Almelo moeten zijn. En heeft u wel eens gehoord van het Verdrag van Almelo? Een onder juristen bekend begrip.

Een bibliotheek die nationaal en internationaal prijzen heeft gewonnen

Een lijst met bekende inwoners, van Finkers tot Bakker en van Egbers tot De Lange, om over
Bunskoek nog maar te zwijgen. Welke stad van 72.000 inwoners doet Almelo dat na?
Noemt u eens een landelijke coryfee uit Helmond? of Venlo?Of Den Helder?

En wie denkt er bij Almelo aan hoogwaardige kunst, vele galerieën en een schitterend initiatief
als het maandelijkse Kunststappen? Voorwaar, een gegeven om de vingers bij af te likken.

Wie vanaf de A35 de stad indraait, rijdt met recht een metropool binnen. Hoogwaardige
industrie en bedrijven,culminerend in een stadion en een meubelplein. En voeg dit bij schitterende
woonwijken die de laatste jaren zijn verrezen (Kluppelshuizen,Markgraven,Broekerheide,en
Kanaalhoek, Nijrees en Kollenveld) en de vraag dus met recht kan worden gesteld waarom het
negatieve zo benadrukt wordt en het positieve zo weinig aandacht krijgt.
Kom op Almelo, huur een PR Bureau in en ben bereid uit je schulp te kruipen. Wie kent niet de slogan “Er gaat niets boven Groningen”. Zo moet er toch iets te bedenken zijn voor onze stad?

Uitdagend en spannend is de aanstaande nieuwbouw van het ROC in de binnenstad. Dat trekt studenten aan en leidt tot bedrijvigheid. Het lijkt wel of de horeca daar thans op inspeelt. Het zal toch een reden hebben dat een ondernemer doende is om in Het Waaggebouw het grootste café van Nederland te realiseren. Nu nog de wil van inwoners en bestuurders om aan de verdere positieve uitstraling mee te werken. Moge Balkanplein en Korenmarkt, Marktplein en Waagplein een swingend terras worden, zoals de gemeenten Enschede en Oldenzaal door het gevoerde beleid hun marktpleinen door enthousiaste ondernemers hebben laten geworden tot de terrascentra van Twente. En moge derhalve de kneuterigheid en dorpsheid wroden uitgeroeid van diegene of diegenen die, als wij Tubantia mogen geloven zelfs bij een heus gemeentereaadslid hebben geklaagd over het feit dat kennelijk een terras op de Korenmarkt één meter te groot was onder het stellen van de vraag “mag dat zomaar?”. Jazeker, dat moet mogen omdat Almelo de bruisende en gezellige stad moet zijn en worden waarin het fantastisch is om te wonen en te recreeren.