WIM VAN DER ELST

Wim van der Elst

Almelo krijgt dus het grootste café van Nederland. Is dat een gok? Nou, niet voor niets is het gehuisvest in De Waag, dus de uitbaters kan je niet ontzeggen dat ze een open oog hebben voor het begrip: ondernemersrisico! En Shakespeare mag dan wel gezegd hebben: “What’s in a name?”, maar dat nemen wij niet onverkort over, en de uitbaters kennelijk ook niet, anders waren zij niet gekomen met de naam “De Vergane Glorie”. De Vergane Glorie in De Waag – je moet maar lef hebben!

En dat hebben ze. Gemikt wordt op een omzet van € 20.000 per week. Mik je mis, dan heb je in een café al gauw gedonder in de glazen, dus wensen we Roel de Boer en de zijnen een vaste hand, niet alleen van mikken maar ook van tappen, want bij zo’n omzet telt elk leeg glas. Bier is al gauw Vergane Glorie. Maar wat zegt zo’n cijfer eigenlijk?

Bij een prijs van €1,75 per biertje komt dat neer op 11.428,5 biertje per week, dus 1632,65306 biertjes per dag. We ronden dat af naar 1630 biertjes, de rest is schuim en spoelbakverlies. Drink er eens acht op een avond – ik neem het gemiddelde van wat ik hier rond mij waarneem – dan mik je dus op zo’n 205 drinkers per dag. Een kwartje óp de bierprijs – € 2.- dus – levert een kleine 180 bezoekers op, en een kwartje eraf brengt ons op rond de 230 stamgasten. Het bezoekersaantal ligt derhalve dagelijks zo rond de 200 – ik ken horecagelegenheden waar ze van dit soort cijfers dromen. Maar die zijn dan ook bezig Vergane Glorie te worden, in De Waag is het al zover.
Waaraan heeft Almelo te danken dat het het grootste café van Nederland binnen zijn stadspoorten mag verwelkomen? Hebben wij in onze haven of elders zoveel zuipschuiten méér dan ergens anders? Of ligt Almelo vergunning-technisch gunstig in de markt? Of was er nog geen café en dient de businessclub van Heracles nu op zijn tellen te passen?
Neen, het komt omdat Almelo iets heeft dat uniek is ten oosten van de IJssel – Almelo heeft een Masterplan. Sinds dit weekend staat dit kunstwerk op het oude Praxisterrein tegenover de Haven Noordzijde – een zeven meter hoog eerbetoon aan het industrieel verleden van Almelo – inderdaad: Vergane Glorie!

Soort zoekt soort, zou dát hebben voorgelegen bij Roel de Boer? Dat denk ik wel, maar dan niet in termen van Vergane Glorie. Dan kan je in heel veel andere plaatsen in dit land terecht – nee, de keus viel op Almelo omdat zowel Roel de Boer als Almelo zich beide willen kenmerken door een nieuwe en daarom unieke aanpak van zaken. Almelo maakt, raadsbreed gesteund, keuzes voor de verder weggelegen toekomst en gaat daarbij een uitbreiding van uitgaansmogelijkheden terecht niet uit de weg. We moeten het daarbij niet alleen hebben van Almeloërs, maar van de ruime regio – lokaal alleen is onvoldoende, dat heeft de discotheek in Saasveld wel aangetoond. Het lijkt logisch, maar een regiofunctie heeft Almelo zich nog niet eerder durven toebedelen. Het motto dient daarbij te zijn: biedt kwaliteit – en je krijgt kwaliteit!

In die visie past het grootste café van Nederland, en méér bioscopen, restaurants, een theater of twee, groot en klein. Het is de visie van een stad met uitgaansmogelijkheden die bedrijvigheid aantrekt. In die visie past een dikke streep onder kleinsteeds denken in het verleden, en past een zakelijk denken waarin ruimte is voor nieuwe ondernemingen en nieuwe, jonge ondernemers die door hun stadsbestuur ruim worden gefaciliteerd. En die jonge ondernemers worden natuurlijk allemaal lid van het Regionaal Ondernemers Contact ROC, want ik sta hier óók niet voor niets!

Samenwerken met Enschede en Hengelo – niets op tegen, alles vóór. Maar laat niemand van buiten voorschrijven hoe we onze keuzes bepalen. Almelo wordt een regiomagneet – dDaarvoor wordt het nu de hoogste tijd – dus zet open die stadspoorten en laat de stad vollopen – in het grootste café van Nederland. Tweehonderd ondernemers, minimaal acht biertjes per dag. Minimaliseer uw ondernemersrisico, en dat van Roel de Boer. Blaas de vergane glorie leven in. Het is voor de goede zaak! Blaas de vergane glorie leven in. En het is Dat is tenminste weer eens een ander ánder geluid in deze tijd van verkiezingen voor bestuurders van het waterschap …