Linda Hilberink (5 november 2018)

Column van Linda Hilberink

Het gaat goed in Almelo.

De bouw op het XL Business Park is in volle gang. Ik weet nog dat ik 10 jaar geleden als verslaggever van Tubantia steeds de directie van XL belde om te vragen of ze eindelijk weer een kavel verkocht hadden. Maar nu belt de directie ons zelf als ze weer een nieuw bedrijf hebben gerekruteerd. Er zit inmiddels een grote combi terminal, waar de containers af en aangevoerd worden, diverse grote namen zoals Timberland, Madison, Vivochem, et cetera.

We mogen in Almelo trots zijn op de high tech bedrijven die we hebben. Ik dacht dat ik er al veel kende, maar vorige week kreeg ik een rondleiding bij Pentas. In hun onopvallende pand op het Bedrijvenpark wordt plastic op een innovatieve manier gegoten in allerlei  vormen. Het bedrijf produceert watertanks voor alle camper merken. Maar ook bagagetrays voor Duitse vliegvelden. De twee broers die het runnen zijn een soort Willie Wortels die allerlei vernuftige oplossingen zoeken om zo slim en efficiënt mogelijk te werken. Super gaaf!

Het gaat ook goed met de woningbouw. In Noordoost waar de kavels eerst onverkoopbaar waren, verdringen de bouwkranen zich nu. Hetzelfde geldt voor het Indië terrein.

Tot slot de binnenstad. Ook voor dat zorgenkindje gloeit hoop aan de horizon. Er is gebouwd en gegraven. Een deel van de Waterboulevard ligt er. En er is een supermarkt in hartje Almelo, goed nieuws voor de bewoners en bezoekers van de binnenstad. De komende tijd krijgt het nieuwe Marktplein verder vorm en eind dit jaar moet de oude C&A gesloopt zijn, zodat daar de nieuwe havenkom uitgegraven kan worden.

Al dit moois brengt me bij mijn volgende punt.

Want 1 plek in Almelo is wat mij betreft een drama dat de term zorgenkindje te boven gaat. De Grotestraat. In het hart van die straat staan bijna alle panden leeg.

Aan de uiteinden van de Grotestraat is er weinig aan de hand. In Zuid zitten globaal tussen Het Wetshuys en Henk ter Horst tal van mooie zaken en een aantal kroegen die voor levendigheid zorgen. In Noord hetzelfde verhaal met Rohof en de Broodbode.

Maar daartussen is het een doffe ellende door de vele leegstand. Een collega telde eind vorig jaar 35 lege panden. Bij het vertrek van winkels als Xenos blijven een aantal grote ruimtes over die moeilijk voor startende ondernemers te vullen zijn.

Wie daar loopt, wordt niet blij. Grote borden van makelaars ontsieren de gevels. De plekken waar vroeger toonaangevende winkels zaten, zijn verlaten.

Ik weet het, er zijn mooie initiatieven die beginnende ondernemers op weg willen helpen. En dat lukt ook soms, want er zijn een aantal nieuwe winkels bijgekomen. Maar niet in het hart van de Grotestraat.

Wat moeten we daarmee? Als inwoner van deze mooie stad wil ik dolgraag dat wij Almeloers weer trots door die straat kunnen lopen.

Ik sta hier vandaag bij de 75ebijeenkomst van Zakelijk Almelo. Ik ben bij lange na niet bij al die 75 bijeenkomsten geweest, maar telkens als ik hier kwam trof ik een volle zaal. Een volle zaal met ondernemers die naar ik aanneem creatief, innovatief zijn en kennis van zaken en hart voor de stad hebben.

Ik daag u uit. Wat moet er gebeuren met de treurnis van leegstand in de Grotestraat?

Bedenk iets. Onderneem actie.  Laat het mij weten, want net als u wil ik graag dit stukje straat van treurnis verruilen voor een Grotestraat waar we weer trots op kunnen zijn.

Misschien vind je dit ook interessant