4 februari 2019

Zakelijk Almelo ontving 4 februari 2019 twee bevlogen ondernemers: Anita ter Keurs (eigenaar van Orangerie 21) en Sven Brookhuis (als entrepreneur actief op de kantorenmarkt). Martin Steenbeeke ging met beiden in gesprek. Ger Vermeulen (senior rechter / vice-president rechtbank) leverde met zijn column een positief-kritische bijdrage aan de bijeenkomst. Circa 120 bezoekers keken toe en luisterden mee.

Na vijf jaar Polman Stadion en tien jaar Theaterhotel streek Zakelijk Almelo voor haar zestiende seizoen neer in Ledeboer. Het grand-café/restaurant is gehuisvest in een van de 80 rijksmonumenten die de heerlijkheid Almelo rijk is: het gebouw van bankiershuis Ledeboer & Co, hier 110 jaar geleden gebouwd.

Voor Anita ter Keurs is haar bloemenzaak aan Het Kolkje ‘de verwezenlijking van een meisjesdroom’. Haar spreekt vooral ‘het creatieve en het stukje passie’ aan en ‘dat je laat zien waar je goed in bent. Je kunt het zien, voelen, ruiken. Dat maakt ons vak zo mooi’.

De winkel is drie keer zo groot als het vorige pand aan de Oranjestraat en goed voor wel zes arbeidsplaatsen. De verkopen in de winkel bepalen 70% van de omzet. Daarnaast bezorgt ze op locatie en zorgt ze voor de bloemrijke aankleding van evenementen en bruiloften.

Het is Anita ter Keurs erom te doen klanten niet het voorspelbare assortiment voor te zetten. Zij wil zorgen voor iets bijzonders, iets waar je klanten mee verrast. ‘Onze klanten willen wel verrast worden.’ Zelf verzorgt ze de inkoop: ’s zondags in Aalsmeer – ‘mijn energiemomentje’.

Vooralsnog is Nederland het bloemenland bij uitstek, maar Zuid-Amerika is ook een belangrijk land, zeker voor rozen. Aanvoer gescheidt wel met het vliegtuig, dus ze wil zeker nadenken over de CO2-voetafdruk. Zij werkt er dan ook aan duurzaam bloemist te worden; dat heeft gevolgen voor het transport, maar ook voor vaasjes en hergebruik van (andere) materialen. En ook zij wordt geconfronteerd met de toename van aankopen bij internetaanbieders. ‘Als ondernemer moet je er wel keihard voor bikkelen, maar als je goed luistert naar de klant en elke keer weet te vernieuwen en verrassen, kom je er wel.’

De column werd dit keer verzorgd en uitgesproken door Ger Vermeulen. Zijn bijdrage leest u elders op onze site.

Sven Brookhuis werd in een krantenartikel geafficheerd als ‘kantorendokter’, maar zelf verkiest hij de aanduiding ‘entrepreneur’. Het is een gedreven verteller met een visie, die hij met de aanwezigen poogde te delen.

Hij is naar eigen zeggen zestien jaar geleden de kantorenmarkt ‘ingerold’. Hij voorzag kantoren turn-key van interieurs, met name voor kantoorbeleggers. ‘Toen was dat nog bijzonder.’ Hij zag al snel dat hun product niet aansloot bij de vraag.

Het traditionele kantoor is niet meer – en ook niet meer van deze tijd. Het gaat erom hoe je werkplekken creëert waar mensen graag en met energie naar toe gaan en werken. ‘De driedeling van werken, leren en ontspannen, die zie ik in elkaar overlopen. Mensen gaan meer ontspannen.’

Bij het kantoor van de toekomst wordt de stad als het ware naar binnen getrokken. ‘Heracles bijvoorbeeld is bij uitstek een platform waar dingen samen kunnen komen. Daar moeten we vormen voor bedenken. Er zit een weeffout in de wereld om ons heen. De binnenkant is veel meer aan het veranderen dan de buitenkant.’ Hij wil dat kantoorpanden ‘mee kunnen ademen’ en een gepersonaliseerde inrichting kennen.

Aan kantoren die tegen het einde van hun levenscyclus lopen, heeft zijn bedrijf Entweder (‘wij hebben een fascinatie voor Duitsland’) functies toegevoegd. In dit verband noemt hij het begrip ‘activity based working’. Dit is een meer eigentijdse manier van werken waarbij weliswaar niemand een eigen werkplek heeft, maar die juist is gericht op het verbeteren van de prestaties en productiviteit van de werknemers, op meer vrijheid en flexibiliteit alsook op betere samenwerking. Werkgevers gaan kantoorruimte actiever inzetten bij de werving van medewerkers.

In een voormalige kantoor van Grolsch bouwt hij een lab waaraan flexibele elementen worden toegevoegd. In deze proeftuin registreren sensoren bijvoorbeeld dat je een paar weken met vakantie bent, zodat de schoonmakers er niet hoeven te komen. ‘Het is heel prettig dat mensen die naar hun werk gaan hun gedrag tot uiting kunnen laten komen. De techniek moet dienend zijn aan de flexibele setting.’

Meer foto’s? Zie deze galerij.

Misschien vind je dit ook interessant