5 SEPTEMBER 2005

Te gast waren Mathilde Vink, directeur van de gesloten gevangenis De Karelskamp en de open inrichting De Niendure. en Han Hammink, directeur van het Theaterhotel Almelo.

Han Hammink (op de foto in gesprek met Gerard Smink) verklaarde zich voorstander van meer afstemming en specialisatie tussen de drie grote Twentse theaters. Hij vindt dan ook dat er boven de directies van de schouwburgdirecteuren in Enschede, Hengelo en Almelo een extra directeur moet komen die voor die afstemming gaat zorgen. Het voormalige Hilariuspand links van de hoofdingang van het Theaterhotel wordt gesloopt. Daar zullen 89 nieuwe hotelkamers worden gebouwd. Het wordt ‘een hotel met zorg.’ Een van de etages wordt verhuurd aan de horecaopleiding van het ROC van Twente. Daar moeten leerlingen het vak in de praktijk gaan leren.

Mathilde Vink (foto 3) stelde dat 65 procent van de ooit opgesloten mannen weer in de fout gaat. Bij de vrouwen is dat percentage 35 procent. In Almelo zijn er twaalf cellen waarin twee gevangenen zitten. ‘Dat is mij achteraf enorm meegevallen’, zegt zij. ‘Ik had daar veel meer geweld van verwacht. Maar voor de bewaarders is het wel bewerkelijk.’ In de Karelskamp zijn 176 gedetineerden.

Foto’s met dank aan geleraaf.nl

www.geleraaf.nl