4 FEBRUARI 2008

De eerste van vijf edities Zakelijk Almelo zit erop. Sander Verschoor (VDL Enabling Technologies Group) en Igor Noltes en Remco ten Donkelaar beten 4 februari het spits af. Circa honderd bezoekers luisterden naar de vraaggesprekken die Martin Steenbeeke met hen voerde.

‘De overname door Wim Van der Leegte is het beste dat ons is overkomen’, aldus general manager Sander Verschoor van de voormalige Philips-machinefabriek. In elk geval bleek 2007 een ‘topjaar’: een winst van 10%. De filosofie binnen de groep waar VDL Enabling Technologies deel van uitmaakt: de dingen simpel houden, ondernemen en geld verdienen.

VDL ETG, producent van mechatronische systemen, heeft haar klanten goeddeels in de halfgeleiderindustrie. ASML zorgt voor 40% van de omzet van VDL ETG, maar het tij voor chipsproducenten lijkt te keren. Verschoor en zijn mensen richten zich nu ook op andere product/marktcombinaties, zoals zonnepanelen. Daar is een sterk groeiende vraag naar.

Het aantal werknemers wordt teruggebracht van 350 nu naar 300 in 2009. Eerder al was het het aantal bureaufuncties gereduceerd van 190 naar 115.
Ook voor VDL ETG is het moeilijk goed opgeleide medewerkers te recruteren. Hoeveel mensen kiezen vandaag de dag immers nog voor een technische opleiding?

De SpeelGroep is het initiatief van ‘de bedachtzame’ Remco ten Donkelaar en Igor Noltes, ‘de positivo en opportunist’. Twee jonge ondernemende mannen die elders geproduceerde speeltoestellen in Nederland willen vermarkten en verkopen. Hun (potentiële) klanten: speeltuinen, campings, scholen en gemeentes.

Het duo verkeert nog in de ‘zaaiperiode’, maar op bescheiden schaal wordt al geoogst. De toestellen van de Griekse en Chinese producent voldoen wel aan de veiligheids- en keuringseisen, maar lijken toch minder toegesneden op het Nederlandse klimaat. Nee, dan verdient het degelijke materiaal uit Duitsland en Denemarken de voorkeur.

Aan opdrachten voor de gemeente Almelo wordt gewerkt. ‘Als het hier intact blijft, dan is dat ook in Nederland wel het geval’, klonk het ten stadhuize.
De foto’s werden ook dit keer gemaakt door de onvermoeibare Marinus Blaak.

De column werd uitgesproken door Ger Vermeulen (zie Columns).
www.geleraaf.nl