2 FEBRUARI 2009

Gasten bij de eerst editie dit jaar van Zakelijk Almelo waren Aldo van der Laan (algemeen directeur Zwanenberg Food Group) en Nico-Jan Hoogma (algemeen directeur Heracles Almelo). Een impressie van deze drukbezochte bijeenkomst in tekst (met dank aan Marinus Blaak) en foto’s.

‘Als de mogelijkheid zich voordoet een global player worden’ De Zwanenberg Food Group is een internationaal opererende onderneming. Ze exporteert haar vleeswaren en vleesconserven naar meer dan honderd landen wereldwijd. In 2009 viert ze haar tachtigste verjaardag. In oktober vorig jaar was er ook al reden voor een feestje: de onderneming vierde het feit dat ze inmiddels 25 jaar actief is in Almelo. ‘We hebben geen enkele reden hier weg te gaan’, aldus algemeen directeur Aldo van der Laan.

In oktober 2007 heeft hij de operationale leiding overgedragen: de vierde generatie gaat het bestuur te zijner tijd overnemen. Aldo van der Laan is nu bestuurder op afstand en zelfverklaard adviseur. ‘Ik heb niet meer de dagelijkse beslommeringen, ik heb meer afstand en daardoor kun je beter nadenken.’ De onderneming wenst uit de handen te blijven van private equity fondsen, waarvoor Zwanenberg ‘een gewilde prooi’ was.

Vleesconserven (‘het oude familiestuk’) is de backbone, daar rust het bedrijf op. Door de overnames die de laatste tien tot vijftien jaar zijn gedaan, is de onderneming in andere sectoren terechtgekomen. Daar kijkt men in Almelo kritisch naar. Zwanenberg wil geen commoditymarkt maar niches – zoals snacks of – in Engeland – koelverse snacks. Ook in bedrijfscatering is de onderneming groot. Almelo ‘doet’ circa 2 miljoen verpakkingen per week.

Verkoop van koelverse producten vindt met name plaats in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In de westerse markten is de export van vleesconserven stabiel; elders laat deze groei zien. Inmiddels is Zwanenberg ‘met niets’ in Ohio begonnen. Overnames zijn op dit moment lastig. Wel is de onderneming doende haar kredietarrangementen te verruimen.

‘Ik ken het kleedkamergevoel’ Na 17 jaar profvoetballer te zijn geweest, trad Nico-Jan Hoogma op 1 januari 2007 bij Heracles Almelo aan als algemeen directeur. De tussentijdse transferperiode is zojuist afgerond. Een stand-in aankopen voor de naar AZ vertrokken Ragnar Klavan zat er niet in. ‘We zijn er niet uitgekomen met de bedragen waar Heracles mee werkt.’ Om toch over een linkerverdediger te kunnen beschikken, is van FC Twente de achttienjarige Pool Pakuschka gehuurd. Hij is een product van de gezamenlijke jeugdopleiding van FC Twente/Heracles Almelo. Het is nog ‘een jonge jongen’ en hopelijk een topper in spe.

Van een provinciaal imago dat Heracles zou aankleven, wil Nico-Jan Hoogma niet weten. ‘Ik heb dat zelf nooit gekend.’ Feit is wel dat de club het moet doen met de 17e begroting in de eredivisie. En daarmee met het 17e niveau qua salarissen.

Ruim een jaar heeft het geduurd voor de voormalig profvoetballer kon leven met zijn kantoorfunctie. Aanvankelijk was er ‘de heimwee naar het veld’, zeker als hij de selictie naar buiten zag gaan. Niet naar buiten kijken was dan het devies. Lichamelijk was het overigens niet meer op te brengen: ‘Het laatste jaar heb ik op mijn tenen moeten lopen en ging het herstel steeds moeilijker.’

Voor praeses Jan Smit heeft hij veel waardering, ‘ik kan veel van hem leren. Er gaat hier 8,5 miljoen euro om, dat kan ik niet zelf. Er is terugkoppeling naar het bestuur, met name Jan Smit. Ik mag me wel overal mee bemoeien’.

Het huidige Polman Stadion heeft een plafond van € 9 miljoen. ‘Dan is alles bezet, ook de boarding. We moeten structureel groter worden. Ons potentieel is 15.000 toeschouwers.’ Richtlijn voor de start van de bouw van een nieuw stadion is maart 2010 – als alles mee zit. Op termijn wil de club doorgroeien naar een eindbegroting van € 15 miljoen.

Ger Vermeulen, rechter te Almelo, heeft minimaal vier passies. Een ervan is Almelo. De Heerlijkheid was dit keer het onderwerp van zijn column. Aanleiding: een artikel van hoofdredacteur Han Pape in diens weekblad en de nog te veel naar binnen gerichte blik van menig Almeloër. (Zie Columns). Ook tijdens een der interviews nam hij overigens het woord, sprekend vanuit zijn ervaring als oud-voorzitter van Heracles. De begroting destijds: 630.000 gulden…

Na afloop van het formele gedeelte nam menig bezoeker de tijd om bestaande contacten te bestendigen….

… of nieuwe aan te knopen natuurlijk.

Niet alleen overheid, bedrijfsleven en middenstand waren opnieuw ruim vertegenwoordigd. Zakelijk Almelo blijkt eveneens in trek bij architecten en kunstenaars. Johannes Dollen en Paul Tieke praten bij.

Hetzelfde deden – met oog voor de camera – Chris de Vries en Laura Cassese

Foto’s: www.geleraaf.nl Zie voor een belendende impressie http://www.almelonieuws.nl/ .