2 NOVEMBER 2009

Louis Buiting alsmede Harry Hulman en Elwin Groenevelt waren 2 november te gast bij Zakelijk Almelo. Ruim 120 geïnteresseerde bezoekers gingen er eens goed voor zitten (en in een enkel geval staan).

Onlangs nog bereidde hij prinses Maximá  een vorstelijk onthaal. Nu was Harry Hulman (manager Objectief Ondernemers Adviespunt [OOA], midden) zelf de gast. Hij werd overigens gesecondeerd door Elwin Groenevelt, directeur van Qredits. OOA werkt onder meer samen met deze stichting, die zich richt op de financiering van kleine ondernemingen in Nederland. Beiden opereren vanuit één pand. Voor prinses Maximá onlangs reden er poolshoogte te nemen. Elwin Groenevelt spreekt haar overigens elk kwartaal, wanneer hij rapporteert aan de Raad voor Microfinanciering. ‘Het is zeker geen ceremoniële rol. Zij is VN-ambassadeur en geldt als autoriteit op dit gebied. Ze is zeer betrokken en beschikt over veel inhoudelijke kennis.’

Qredits heeft als landelijke organisatie haar backoffice in Almelo. Verdeeld over het land zijn er acht vestigingen, vaak in combinatie met een Kamer van Koophandel of Ondernemingshuis, waar twaalf bedrijfsadviseurs hun werk doen.

OOA heet statutair nog SNOR, maar ‘na 25 jaar was het tijd voor een nieuw imago’, aldus Harry Hulman. ‘We wilden frisser naar buiten treden en behalve Almelo andere gemeenten aan ons verbinden.’ Het Adviespunt start eerdaags met een eigen coachingpool van ervaren coaches.

Bas Keijzer stelde een vraag over het rentepercentage

OOA wil voor ondernemers de functie van huisdokter vervullen. ‘Wij gaan in gesprek met mensen, geven hen een kijkje in hun situatie en duiken daarna we in het ondernemingsplan. Wij adviseren, maar beslissen niet: de kunst is, de mensen in kwestie zelf te laten besluiten wat zij doen. Onze kracht is ook dat wij veel persoonlijke aandacht en vertrouwen geven.’ Zelf brengt hij daarvoor ervaring in de bancaire wereld mee. Andere medewerkers zijn afkomstig uit de ondernemingswereld.

Aan aanvragen geen gebrek. In 2008 vonden 400 gesprekken plaats, waarvan 200 intakegesprekken. Daarvan hebben 75 geleid tot de start van een bedrijf. Soms leidt de begeleiding binnen één maand tot een start, soms kost het een jaar. Van de € 15 miljoen die in het potje zit, is de eerste maanden al tien miljoen uitgezet. Dat gebeurt tegen de marktconforme rente van 9%. Een aantal van de 500 klanten heeft zijn lening binnen een half jaar al terug kunnen betalen.

Louis Buiting (foto) is algemeen directeur Buiting Machinebouw en Staalconstructies B.V. Naast een vestiging in Broekland (10.000 m² productieruimte) beschikte het bedrijf over een vestiging in Borne, maar hier groeide men uit zijn jasje. ‘Wij hebben veel ruimte in en buiten het gebouw nodig.’ Daarom opende Buiting Staalbouw in mei dit jaar als eerste zijn nieuwe vestiging op het XL Business Park bij Bornerbroek (5.000 m²). ‘Het is mooi vrij, er is een goede ontsluiting via de weg en hopelijk snel ook via het water. Wij leveren producten die dat nodig hebben: het gaat om complexe constructies voor utiliteitsbouw.’

Dat steeds complexere vormen en constructies mogelijk zijn, komt door de beschikbare software. Daardoor is de vrijheid bij architecten qua vorm en materiaalkeuze alleen maar groter geworden. Mocht een ontwerp lastig uitvoerbaar zijn, dan wordt in gezamenlijkheid gekeken wat er voor realisatie nodig is.

Ruim dertien jaar geleden werkt hij bij het voormalige familiebedrijf Schrijver op de staalverwerkingsafdeling. Het ondernemersbloed begon te kriebelen, een managementbuy-out was het gevolg. Louis Buiting nam de onderdelen machinebouw en staalconstructie over, inclusief ‘28 direct betrokken personeelsleden. Op dat moment dienden zich mogelijkheden aan. We zagen dat de toenmalige markt van het bedrijf beperkt was en wilden opschalen van regionaal naar landelijk, met producten met toegevoegde waarde door middel van engineering en voorwaartse integratie in de keten’.

Hans Kleintjens (brandweercommendant en afdelingshoofd V&H)

Vele medewerkers zijn al lang in dienst. Het ziekteverzuim is laag. Dat komt deels door de vestiging in Salland met zijn ‘gemoedelijke sociale omgeving. Mensen zijn erg betrokken bij bedrijf en we hebben er veel in geïnvesteerd’. Tijd en geld, ‘alles behalve de vrouw en kinderen gaat naar de bank’. Louis Buiting steekt veel energie in zijn mensen. Dat blijkt niet zozeer uit de personeelsuitjes als wel de aandacht voor continue opleiding en begeleiding van medewerkers.

Buiting werkt veel met overheid- en semi-overheidgestuurde projecten, zoals scholen en ziekenhuizen. De lijst van referenties is imposant. Trots is hij met name op zijn bijdrage aan het gebouw van het Deltion College in Zwolle. Staal is een mooi product: ‘Het is 100% recyclebaar en geeft veel vrijheid voor verwerking’.

Columnist was mr. Wim van der Elst (directeur WordPower B.V. en voorzitter MKB Almelo).

Zijn bijdrage leest u onder Columns.

Met een gongslag begon en eindigde het formele gedeelte van de bijeenkomst.

Volop gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen over het gebodene,

en voor het bestendigen van bestaande contacten en het aanknopen van nieuwe contacten.

De foto’s werden belangeloos ter beschikking gesteld door www.geleraaf.nl