7 SEPTEMBER 2009

Gerard Stamsnijder (directeur/eigenaar Expo Management) en Sandra Westerhuis (directeur Westerhuis Verhuur) waren maandag 7 september hoofdgasten bij Zakelijk Almelo. Gastcolumnist was Maika de Hek. Zij lag met een oer-Hollandse griep te bed, maar haar column werd luid en duidelijk over het voetlicht gebracht. Martin Steenbeeke was opnieuw gespreksleider. Circa 120 bezoekers volgden de vraaggesprekken die hij met beide gasten voerde.

Een speciaal woord van welkom was er voor James van Lith de Jeude (op de foto links naast Henk Slettenhaar), waarnemend burgemeester van Almelo…

…en de kersverse wethouder Jan van Marle (midden). Laatstgenoemde nam onlangs de portefeuille over van Reinier van Broekhoven, die nu als directeur van Soweco onder de bezoekers was. Burgemeester van Lith de Jeude stak na afloop zijn waardering over de bijeenkomst en het enthousiasme van de twee hoofdgasten niet onder stoelen of banken.

‘Mijn hele leven is een feest’, onthulde Sandra Westerhuis. ‘Ik ben wel op elk feest te vinden.’ Zij en haar collega’s hebben zojuist een opdracht voor Wagenborg afgerond, ‘een mega-klus’ met tien trailers van Westerhuis en nog eens vier van Valk (licht en geluid) aan benodigdheden.

Westerhuis Verhuur is al 70 jaar een begrip in de verhuursector. In ons land is het bedrijf een van de grote spelers. Westerhuis Verhuur doet puur de inrichting van feesten en evenementen, inclusief licht en geluid. Sandra Westerhuis ontwerpt graag zelf bijvoorbeeld de tafels en laat deze zelf maken. ‘Dat vind ik leuk. Klanten willen vaak het nieuwste van het nieuwste.’ Zwart/wit (‘De kleuren van Heracles’) voert de boventoon, maar in 2010 staat er een feest op de rol waarbij de gastheer graag alles in roze wil. Draaien ze hun hand bij Westerhuis Verhuur niet voor om.

Over klanten gesproken: met de meesten van hen heeft ze wel contact. Joop van den Ende en diens vrouw horen bij wijze van spreken tot haar vriendenkring. In dit métier is contact met klanten belangrijk. Ook nu zij sinds kort in Jaap Besteman en Jacomijn van Brussel twee compagnons heeft, wil zij de verkoop en het relatiebeheer blijven doen. En door deze uitbreiding heeft ze daar nu meer gelegenheid voor.

‘Dit is het mooiste vak dat er is’, besloot ze. Verhuizen om dichter bij veel van de klanten te zijn? Geen sprake van, ‘ik blijf gewoon vanuit Almelo opereren’.

Nee, een achtergrond in beurzen heeft hij niet. Gerard Stamsnijder komt van het boerenbedrijf. Toch heeft hij zich met zijn bedrijf Expo Management gespecialiseerd in de organisatie van met name agrarische vakbeurzen in Nederland en Duitsland. Daarnaast ontwikkelde het bedrijf Business Meeting Twente, een concept voor zakenevenementen. Expo Management is mede-eigenaar en exploitant van de TT Hall Assen, die plaats biedt aan beurzen, evenementen en concerten. Drenthe is immers, om met Relus ter Beek te spreken, ‘meer dan 52 hunebedden en een TT-race’. Assen ligt centraal in het noorden, tot 6000 auto’s kunnen er gratis parkeren. Momenteel wordt gewerkt aan de manifestatie ‘Waanzinnig Assen’.

De Expo-hal in Hengelo liet hij voor wat het is. ‘Het ligt op een duur stukje grond. Het is verkocht aan IT-bedrijf Lesscher, dat is een verlies voor de regio. Jaren geleden werkte hij op internet al met een portal voor beurzen, maar hij liep toen nog voor de muziek uit. Sterker nog: ‘We konden de muziek niet eens horen’.

Beurzen worden steeds doel- en vakgerichter, vertelt hij. Ook in deze branche geldt dat het persoonlijk contact belangrijk is. Beursdeelname wordt onderschat, is zijn ervaring. ‘Qua omzet en werkgelegenheid levert het altijd wel iets op.’ Gerard Stamsnijder heeft nog een tip voor het college in Almelo. Er is ‘ruimte zat’ op het regionaal bedrijventerrein voor een beursaccommodatie: het terrein heeft een goede ontsluiting, het is een groeigebied en in Almelo zijn veel branches vertegenwoordigd.’

Na het officiële gedeelte was er opnieuw alle gelegenheid voor informele, zakelijke en andersoortige contacten en gesprekken. Voor de column van Maika de Hek verwijzen wij u naar de desbetreffende pagina.

De column werd voorgedragen door Coen Heldeweg; Maika leek op de achtergrond goedkeurend mee te luisteren.

Een dronk op de goede afloop van opnieuw een geslaagde en drukbezochte aflevering van Zakelijk Almelo: Harry Nijhuis en Martin Steenbeeke heffen het glas.

Drie goedgeluimde heren: Gabriël Urucoglu, Jaap Besteman en Robert Reinders

De foto’s werden ook nu welwillend ter beschikking gesteld door De GeleRaaf Meer en andere foto’s zijn ook te zien onder Zakelijk Almelo weer van start op Almelo’s Nieuws