1 NOVEMBER 2010

1 November 2010: niet eerder keken twee gasten en een columnist van Zakelijk Almelo tegen een dermate grote schare bezoekers aan dan op deze eerste maandag. (Fotos met dank aan Marinus Blaak)

Circa 140 geinteresseerden zijn namelijk naar de vijfde en laatste editie in 2010 van Zakelijk Almelo gekomen.

De bezoekers nemen een ontspannen houding aan.

Terwijl ook in technisch opzicht de laatste voorbereidende handelingen worden verricht, steekt men aan tafel op vriendelijke wijze de koppen bij elkaar.

Bob Rietveld, Reinier van Broekhoven en Jannie Vleerbos wachten vol vertrouwen af.

Het programma vermeldt als gasten Arthur Hubregtse (Hubregtse Cartonnage) en Hans Golbach (Kuiper Plaatveredeling). Maar… eerst zijn er muzikale felicitaties voor Martin Steenbeeke, die deze dag verjaart.

Uit de luidsprekers schalt voor hem Birthday van the Beatles.

Het vraaggesprek met Arthur Hubregtse wordt ingeleid door de beginregels van het gedicht Oost-Groningen van Drs. P over de strokarton-industrie. Hoe anders het er tegenwoordig in Almelo aan toe gaat, blijkt wel uit het verhaal van directeur Arthur Hubregtse – en anders wel uit de soorten dozen (ze zijn er in honderden soorten en maten) en visuele presentatie.

‘Je moet de baas over de grondstof zijn.’

Wereldwijd zijn er maar drie bedrijven die dit soort karton maken. In offsetbedrukking – ‘dat is ons paradepaardje’- loopt het bedrijf voorop. De meeste groei zit momenteel in de export. Dit is een iets onbekender terrein. In dit verband vallen de namen Scandinavië, Schotland, Chili, Peru, Canada en Groenland. Inderdaad, landen met veel visvangst waarvoor karton als verpakkingsmateriaal kan dienen. In Noorwegen beschikt Hubregtse over een eigen bedrijf en heeft het 30 tot 35% van de markt in handen. Het bedrijf maakt overigens ook legpuzzels.

Mettertijd is een aantal bedrijven aangekocht. ‘Nu gaan we terug naar de basis, want het wordt te complex.’

Er is in Nederland een convenant verpakkingen van kracht, onder meer bedoeld om het gebruik van karton te beperken. De praktijk is weerbarstiger. Lidl en Aldi maken mooie dozen en verpakken hun producten in karton. Bovendien is karton een natuurproduct, dus je kunt het wel tien keer hergebruiken.

Het personeelsbestand omvat 300 medewerkers. Voor werknemers moet hij steeds meer een beroep doen op buitenlanders – vooral Polen. Zij worden bemiddeld door een uitzendbureau dat veel ervaring heeft met detachering van mensen uit met name dit land. Over de discipline in Nederland is hij niet echt te spreken: ‘Die verdwijnt, we zitten in een verwencultuur. En wij zijn hier niet zo pünktlich als wordt beweerd’.

Alle aandacht is gericht op het vraaggesprek.

De vraag of een doos ‘sexy’ is, kan niet eensluidend worden beantwoord, maar leidt begrijpelijk tot de nodige hilariteit

Wie Kuiper Plaatveredeling hoort, zal niet zo snel geneigd zijn te denken aan de aankleding van de Tweede Kamer of inrichting van luxe zeiljachten. ‘Maakte ik maar Ferrari’s, dan wist iedereen wat ik deed’, lijkt directeur Hans Golbach te verzuchten. Kuiper is internationaal een lastige naam. Daarom wordt ook de naam Dutch Marine Panels gebezigd.

‘Bij fineer gaat het erom dat je zo veel mogelijk vierkante meters uit een stam haalt.’

Het bedrijf maakt halffabrikaten, goeddeels op basis van hout. Dat luistert nauw. ‘Geen boom is hetzelfde. Keuren is erg  belangrijk, ook visueel.’ Kuiper Plaatveredeling betrekt zijn grondstoffen uit de hele wereld. Op zoek naar goede houtsoorten leiden zijn reizen hem naar bijvoorbeeld ook naar dorpen in India, waar hij op een stretcher in de fabriek de nacht doorbrengt. Niet echt een snoepreisje, wel noodzakelijk. ‘Door het oog van de klant koop je in.’ Overigens beschikt hij voor de inkoop ook over tussenpersonen.

De heer Golbach senior geeft een toelichting op de beslissing om – met het oog op de gewenste groeirichting – niet langer toeleverancier te zijn van Vroomshoop Meubelen

Van 2004 tot 2010 is zijn omzet in de jachtbouw verdrievoudigd. Onlangs is het bedrijf van Hans Golbach gevraagd lid te worden van de Holland Yachting Club; die bestaat uit 40 toeleveranciers en 20 botenbouwers. ‘Dat is een keurmerk voor kwaliteit. Dan ben je goed.’

Het bedrijf richt zich nu sterk op brandwerend materiaal. De eisen op dit gebied zullen aangescherpt worden. Materialen waarop geplakt wordt, moeten brandwerend of  vlamdovend zijn. Voor Kuiper zijn Engeland, Scandinavie, Duitsland, Spanje en Portugal groeimarkten.

Kort beraad in de coulissen tussen politiek en bedrijfsleven

Columnist is mr. Egbert Willems, notaris te Almelo en voorzitter van de Profronde Almelo.

Zijn bijdrage betreft het tweede huis in Frankrijk en de juridische implicaties ervan.

Even informeel als Zakelijk Almelo begint, krijgt het na het formele gedeelte een vervolg.

Beschouwende blikken

Enthousiast praten en veel vertellen maakt dorstig.

Klaas en Robert Reinders lijken de notaris om advies te vragen. Plannen voor een pied Ã