6 FEBRUARI 2012

Gasten van Zakelijk Almelo op maandag 6 februari waren Johan Veldhuis en Henk Veltkamp (directeuren Green Energy Twente) en Herbert Venhuis (vestigingsmanager MediaMarkt Hengelo).

Foto’s met dank aan de geleraaf

De inloop. Zakelijk Almelo trok dit keer circa 115 bezoekers

Green Energy Twente produceert groene energie uit reststoffen van de voedingsindustrie, de landbouw en het buitengebied. Dat gebeurt inpandig door middel van droge en natte vergisting. Het concept is niet eerder beproefd in Nederland, maar heeftzich al wel bewezen in Zwitserland. De benodigde biomassa is er voldoende.

‘Wij pakken reststromen, zoals zetmeel en eiwit uit de voedselindustrie. Zo’n 13 tot 14.000 ton CO2 kunnen we er op jaarbasis uithalen. Wij sluiten kringlopen.’

Van de output is 10% voor eigen elektriciteit. Naast dit groene gas levert de installatie waardevolle compost, groene meststoffen, CO2 voor de tuinbouw en schoon proceswater. ‘Wij zijn ideologisch bezig, maar de belangrijkste in deze tijd is een wereld achter te laten voor kinderen waar ze mee verder kunnen.’

Green Energy Twente vestigt zich in 2012 op een 4,2 ha groot deel van het XL Businesspark Twente. Althans: dat is het streven. Daaraan voorafgaand moet wel een aantal vergunning zijn verleend en aan de subsidieregeling Duurzame Energieproductie zijn voldaan.

Vervolgens treedt fase 3 in werking: de financiering van € 25 miljoen. Daarvoor tekenen onder meer de bank, de provincie, Ballast Nedam (die ‘in beeld’ is voor afname van groen gas) en een particulier investeerder. Als alles volgens plan verloopt, kan eind dit jaar de eerste schop de grond in. In 2014 geldt dan: vol gas!

Wim Neeskens bevroeg de Green Energy-directeuren over een vergelijkbaar initiatief elders in de regio

Johan Veldhuis en Henk Veltkamp onderbouwden hun betoog met lichtbeelden.

Na het eerste vraaggesprek was de microfoon voor Wim van der Elst (directeur Elicit bv), die zijn column voorlas.

Media Markt is de grootste winkelketen voor consumentenelektronica in Europa. Er zijn meer dan 590 megastores in negen landen. Een van deze ‘beleveniswinkels’ staat in de gemeente Hengelo. Bij MediaMarkt gaat het om ‘zien, aanraken, horen en voelen’.

Consumentenelektronica is een verdringingsmarkt. Menig bedrijf ging reeds ten onder of lijdt een zieltogend bestaan. Zo niet MediaMarkt. Per jaar ontvangen vestigingsmanager Herbert Venhuis en zijn collega’s 860.000 betalende klanten, afkomstig uit een gebied met een omtrek van 60 kilometer. Onder hen zijn veel Almeloërs. ‘Van elke Almelose euro gaat 25 cent naar ons.’

Het concept is welhaast net zo eenvoudig als de slogan ‘Ik ben toch niet gek’: de laagste prijs en een breed assortiment – en dat slaat aan. ‘Bij ons geen hijgende verkoper.’ Andere facetten van het concept: er wordt op grote schaal ingekocht en de voorraad moet financierbaar zijn. Herbert Venhuis heeft 10% van de aandelen en hij is zelf verantwoordelijk voor de resultaten, voert een eigen personeelbeleid en kooptzelf bijvoorbeeld het papier in voor zijn folders.

Circa een kwart van de verkoop gaat via internet. Vandaar dat de prijzen zich op internetniveau bevinden. Internet ziet hij trouwens als een gegeven, niet als concurrent.

Op de vraag waarom er geen vestiging van MediaMarkt in Almelo komt, is het antwoord dat de aangeboden ruimte te klein is. MediaMarkt zou in de Heerlijkheid Almelo minstens over 5000 vierkante meter moeten beschikken. Op de Woonboulevard is die mogelijkheid er (nog) niet.

Nu de revitalisering van de binnenstad van Almelo kordaat ter hand is genomen, liggen daar wellicht mogelijkheden.

Nolda Schepers betrad dit keer (namens het Armoedepact*) de zeepkist. In maximaal drie minuten mocht zij haar verhaal doen.

Daarmee was het formele gedeelte een feit. Tijd voor een gesprek.

Voor een tweede impressie van de bijeenkomst tekende AlmeloNieuws

Giften voor het Boodschappenproject kunnen worden gestort op rekening 10.21.59.254 t.n.v. Stichting De Boodschappenmand Almelo. Giften voor de Voedselbank Almelo kunnen worden gestort op rekening 14.89.76.697 t.n.v. Stichting Voedselbank Almelo.