3 JUNI 2013

Te gast bij Zakelijk Almelo waren dit keer eens niet twee vertegenwoordigers uit de innovatieve maakindustrie hier ter stede, maar twee directeuren wier instelling of bedrijf zich bezighoudt met presentatie en promotie in binnen- en buitenland: Evy Goessen (Stichting AlmeloPromotie) en Peter Hilbrink (Expovorm International).

Voor het bedrijfsleven wil Evy Goessen ‘een soort ontmoetingsplatform creëren, waarin we het willen hebben over de aantrekkelijkheid van de stad om te wonen en werken’.  Het eerste (en drukbezochte) café vond maandag 27 mei plaats. Hier stond een ideeënboom, waaraan een ieder een idee kon hangen. Een ervan was om de verschillende woonwijken te presenteren. Een andere suggestie was om winkel- en uitgaanstijden naadloos op elkaar te laten aansluiten. ‘Je moet mensen na het shoppen niet laten weglopen uit de stad, maar ze hier houden.’

In de korte tijd dat ze hier nu werkzaam is, constateert Evy Goessen dat er tussen verschillende ondernemers goede samenwerking plaatsvindt. Die samenwerking wil ook zij zoeken. Voor haar kan Almelo zich ten opzichte van andere (Twentse) steden profileren als waterstad, topsportstad en groene stad.

Bas Keijzer, woonachtig in Wierden, stelde Evy Goessen vragen over haar eigen beleving bij het onderscheidende profiel van Almelo.

Voor wie wekelijks de inhoud van De Roskam tot zich neemt, behoefde de columnist geen nadere toelichting. Wim van Dalfsen (‘Ik ben een betrokken buitenstaander’) geeft in dit weekblad telkenmale zijn visie op onder meer het ondernemen, onderwijs en wonen in Twente. Bij Zakelijk Almelo sprak hij over de twee gezichten van de stad.

Expovorm International bestaat 26 jaar, waarvan de laatste 16 jaar in Almelo. Onlangs nam men zijn intrek in het voormalige pand van machinefabriek Brugman. Peter Hilbrink was ooit ambtenaar, studeerde chemie en verrichtte milieuonderzoeken. Echter, ‘wat wij verdienden ging in een potje. Toen heb ik iets anders gezocht’.

Dat andere werd: opvouwbare stands. Een schot in de roos, al ging het aanvankelijk te goed: ‘We verkochten meer dan we ooit konden produceren. Dat bracht een spanningsveld tussen ons en de Duitse leverancier’. In Bergschenhoek trof hij vervolgens een bedrijf voor levering van de  materialen. Daarmee bestaat nu al 23 jaar een goede samenwerking.

Expovorm International is inmiddels 18 jaar zo’n beetje de hofleverancier van IBM. In Duitsland, een echt beursland, zit voor hem en zijn team van 23 mensen veel werk.

Expovorm is aangesloten bij een internationaal standbouwnetwerk en bracht twintig jaar geleden al het maatschappelijk verantwoord ondernemen in de praktijk. ‘We verschepen geen stands, we doen alleen datatransport. Je krijgt dezelfde Nederlandse kwaliteit met buitenlandse partners en support. Als we in Frankfurt een stand bouwen, gebeurt dat met twee mensen van ons. De rest is lokaal.’

Eerdaags draagt Peter Hilbrink het bedrijf over aan de volgende generatie: zijn dochter, schoonzoon en een werknemer van het eerste uur. Van een buurman koopt hij grond voor uitbreiding. In Almelo, dus. Niet in Borne, waar hij op werd gewezen. Daar hebben ze volgens Peter Hilbrink zitten ‘slapen’ toen hij er zich kwam oriënteren.

Wim Neeskens reageerde op de uitspraak van Peter Hilbrink dat in Twente slechts plaats is voor één voetbalclub.

Foto’s met dank aan Marinus Blaak.

Stichting Almelo Promotie houdt zich bezig met citymarketing, de instandhouding van de VVV, de bundeling van mankracht en budget, het coördineren van evenementen, het faciliteren ervan en kan partners helpen vinden bij projecten. De stichting wil ‘ontzorgen voor evenementenorganisaties’, kan en wil helpen bij de aanvraag van vergunningen, adviseren inzake veiligheid en heeft draaiboeken op de plank liggen.

Tom Weel had aan twee minuten spreektijd op de zeepkist genoeg om het HobNob-festival onder de aandacht te brengen.

Voor een impressie van deze bijeenkomst kunt u ook terecht op De GeleRaaf, AlmeloNieuws en de Twentse Fotosite.

Evy Goessen heeft haar wortels in Zuid-Limburg en is via Drenthe in Twente beland. Ze had destijds weinig beeld bij Almelo en  dacht: ‘Als dat voor mij geldt, zal dat ook voor vele anderen gelden. Dat is een mooie uitdaging.’ Inmiddels is ze ‘verknocht geraakt aan wat wij hier hebben’.

‘We hebben een streepje voor. Kijk ook maar naar het aantal hotels en restaurants. Daarin kunnen we ons meten aan Enschede.’ Nu nog wat meer positivisme.

Expovorm is een familiebedrijf met weinig verloop – het is ‘uurtje factuurtje’ en zeker geen van-negen-tot-vijfbaan.