1 juni 2015

Maandag 1 juni 2015

Te gast bij deze editie waren Rob Schuurman & Bob Jonker, directeuren van Tecnotion, en Pieter de Groot, corporate marketing director PANalytical.

Columnist was Gerrit van Woudenbergh, voorzitter Centrum Almelo Actief en oud-wethouder van Almelo.

Op de zeepkist: Peter van der Hout, directeur / beheerder van AWS Beter Wonen.

Rob Schuurman (links) en Bob Jonker begonnen bij Philips hun carriere, die ‘vreselijk is mislukt’. In ’98 nam Philips afscheid van Tecnotion, in ’99 volgde een managementbuy-out. Specialiteit van de spin-off: lineaire motoren – een hightechindustrie.

Voordelen van lineaire motoren zijn de snelheid en plaatsnauwkeurigheid van positioneren, meer output: anders dan roterende, lineair beweegt, hightechnindustrie hiermee wereld aan het veroveren, snelheid en plaatszuiverheid van positioneren en meer output. De moving walk op Schiphol is er sneller door geworden. ASML is een grote klant. ‘IT heeft goede tijden slechte tijden gekend. Sinds een aantal jaren gaat de weg naar boven. We doen top-of-the-bill mee. Je weet soms van gekkigheid niet waar je terechtkomt.’

De hoofdvestiging bevindt zich in Almelo. Hier werken circa 100 mensen. Ook is er een fabriek in China, waar 75 man werken. Die is hier neergezet vanwege de cyclische markt. ‘In Nederland moet je dat doen met uitzendkrachten, dan kun je niet concurreren. In China is het veel goedkoper en is men flexibeler. Die fabriek was de sleutel tot het succes.’

Voor de groei zijn nog twee factoren belangrijk: ‘We hebben altijd goed relationeel contact met de klant door salesaanwezigheid of distributeurs en de samenstelling van het productenpakket’. Tecnotion is inmiddels met nieuwe ontwikkelingen bezig. Het gaat om ‘een heel ander type motoren.’

In het gesprek komt ook het onderwerp Mechatronica Valley ter sprake. Verschillende bedrijven hebben dat geprobeerd, zeggen beiden. ‘We worden als Twente wel steeds sterker op dit vlak, maar Eindhoven ligt op bepaalde vlakken wel erg op ons voor.’

Verhuizen, ook bij verdere uitbreiding, is voor Rob Schuurman en Bob Jonker geen optie. ‘Almelo is de perfecte plaats om te blijven zitten. Twentse mensen kiezen ervoor bij ons te blijven en we kunnen voldoende technische mensen vinden.’ Risico: ‘we worden bekender. Concurrenten kunnen bij ons dan mensen wegkopen’.

Martin Steenbeeke stelde beide heren de vragen, die zij afwisselend en elkaar aanvullend beantwoordden. Ook vanuit de zaal werd een aantal vragen op Bob Jonker en Rob Schuurman afgevuurd, bijvoorbeeld over de reden voor het succes van veel spin-offs en over cleanrooms als productieomgeving.

De techniek – geluid, audiovisuele middelen – was bij Dick de Rijter opnieuw in vakkundige handen.

Net als bij de tweede editie van Zakelijk Almelo, op 5 april 2004, verzorgde Gerrit van Woudenbergh de column. Hij sprak over de toekomst van de binnenstad, inzonderheid die van Almelo.

Tweede gast was Pieter de Groot, corporate marketing director van PANalytical – eveneens een spin-off van Philips. Het bedrijf heeft onlangs in het Theaterhotel in Almelo ‘met een prachtige lancering’ een nieuwe machine gepresenteerd.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

PANalytical vervaardigt analytische röntgenapparatuur. Zelfs een cementfabriek draait niet zonder röntgen, legde hij uit. ‘Cement is niet uitontwikkeld, daar studeren nog steeds mensen op af.’ De cementindustrie geldt als een van de grootste bijdragers aan de CO2-problematiek. ‘Met onze apparatuur kun je cement maken met andere grondstoffen.’

Klanten zijn er vele: niet alleen de cementindustrie, ook staalfabrieke en producenten van halfgeleiders. Het bedrijf is dus een wereldspeler, met de hoofdvestiging in Almelo. ‘Vanwege het Philipsverleden zijn we in meer dan vijfendertig landen vertegenwoordigd. Klantenrelatie is belangrijk.’ Op de vestiging in Almelo werken 135 mensen, onder meer in marketingondersteuning en R&D. Het zijn ‘knappe koppen, ik ben maar doctorandus.’

PANalytical is tien keer zo groot als Tecnotion, dat uit hetzelfde nest komt, en sinds de verzelfstandiging in omzet verdubbeld. ‘We hadden al een redelijk kritische massa en hebben een goede tijd daarna gehad. Bij Philips is toch wel spijt dat ze ons verkocht hebben.’ En over verdubbelen gesproken: dat geldt ook voor de personele uitbreiding. In Almelo heeft men nu 1200 medewerkers, dat moet in 2020 twee keer zoveel zijn. In de fabriek in Eindhoven werken nog eens 80 man.

Peter van der Hout betrad de zeepkist. Hij hield een vurig pleidooi, met bewegend beeld ondersteund, voor deelname aan Almelo Allee.

Daarmee kwam een eind aan de derde editie dit jaar van Zakelijk Almelo. En uiteraard werd nog geruime tijd nagepraat over de inhoud van de interviews en column.

Foto’s met dank aan De GeleRaaf. Een derde fotoimpressie leest u op de Twentse Foto Site.