7 september

Maandag 7 september

Ruim 120 belangstellenden vulden maandag 7 september vanaf 18:00 uur de Ravelzaal van Theaterhotel Almelo. Te gast waren Niels Neeskens, een der mede-eigenaren benevens producer en regisseur van Studio MAD respectievelijk horecaonderneemster Xandrine van Woudenbergh. Martin Steenbeeke ging met beiden in gesprek. En het waren leerzame gesprekken met twee enthousiaste ondernemers die niets liever willen dan in Almelo blijven.
Wim van Dalfsen, die de lezers van De Roskam wekelijks deelgenoot maakt van zijn visie op de economische actualiteit in de regio, verzorgde de column.
Hieronder een korte tekstuele impressie.

MAD is een film-, animatie- en ontwerpstudio. Vaak is het een combinatie van film en animatie. Klanten zijn zowel ‘de bakkerij om de hoek’ en grote bedrijven als Grolsch, Unilever en Thales. In den beginne opereerde Niels Neeskens samen met twee kompanen begon. Het drietal had voor een bepaalde opdracht de krachten gebundeld. Het bleef uiteindelijk niet bij dit driemanschap. Het aantal medewerkers bedraagt inmiddels 18. Elke keer dat een nieuwe collega wordt verwelkomd, komen de sigaren en whiskey op tafel.

De uitbreiding is toe te schrijven aan het vakmanschap en de creativiteit, maar ook aan het gegeven dat Studio MAD in vergelijking met randstedelijke bureaus aanmerkelijk plezieriger geprijsd is. ‘Te goedkoop kan een gevaar zijn’, realiseert hij zich wel. Hoewel dat deels wordt gecompenseerd wanneer je de namen van opdrachtgevers in de showreel ziet.
De uitbreiding betekent ook een verschuiving in het takenpakket. Niels Neeskens is nu ook meer aan het ‘managen en structureren’. Eén ding was en is voor hem duidelijk: ‘voor een baas werken is niets voor mij’.

Xandrine van Woudenbergh is horecaonderneemster pur sang. Momenteel bestiert zij ’t Wetshuys, Casa Santa Maria, Erve Beeklust en Almelounge. Een overzichtelijk aantal horecabedrijven – ooit waren het er acht, maar dat aantal (een gevolg van expansiedrift) bleek te hoog gegrepen. Er waren vijf kapiteins op één schip, ‘dat sloeg nergens op’.

Het begon ooit in La Magnifique aan de Grotestraat- Noord, een voor die tijd vernieuwend horecabedrijf. ‘Daar ben ik met het horecavirus besmet.’ Ook volgde ze de middelbare hotelschool en ging ze aan het werk bij EuroDisney. Dat ze eens terug zou keren in Almelo, was voor haar vanzelfsprekend.
Horeca doe je niet zomaar; dat moet je liggen. ‘Je moet dienstbaar zijn en het mensen naar de zin maken.’
Haar compagnon omschrijft ze als ‘heel zakelijk’. Hij is meer op de achtergrond actief, Xandrine van Woudenbergh zelf is operationeel. En het gaat de zaken goed: ’t Wetshuys kende naar haar zeggen in 2014 ‘het beste jaar ooit’. Dat er met de realisatie van de binnenstadsplannen, waar zij in gelooft, meer horecazaken komen, juicht ze eerder toe dan dat ze er beducht voor zou zijn. ‘Ik ben niet bang voor concurrentie.’

Wim van Dalfsen verzorgde column. Hieronder een impressie in beelden.

Foto’s met dank aan Marinus Blaak.